top of page
Search

4 săptămâni de dezvoltare socio-emoțională la Școala de vară cu PEPO 2023

  • Writer: Școala lui PEPO
    Școala lui PEPO
  • May 20, 2023
  • 4 min read

Updated: May 23, 2023



Drag părinte,


De-a lungul experienței noastre am avut oportunitatea de a empatiza cu emoțiile a zeci de părinți care ne-au accesat serviciile. Știm ce vibrează în inima dvs, am ”atins” multe emoții de durere, dezamăgire, tristețe, frustrare cât și de speranță, încredere, pace și entuziasm. Pe acest tărâm al sufletului, al minții și al trăirilor trebuie să existe o vocație, o chemare și fiți încredințați că noi ne-o cunoaștem!


Printre abilitățile noastre cele mai importante validate atât de părinți cât și de copii, punctăm: empatia, ascultarea activă, flexibilitate mentală, memorie foarte bună, atenție orientată spre detalii, gândire analitică și de sinteză! Simplu spus: iubim copiii, diversitatea lor și dorim să îi ghidăm către cea mai bună variantă a lor, ajutându-i să-și acceseze potențialul și resursele cu care natura (genetica) i-a înzestrat!


Pentru vacanța de vară am pregătit pentru copilul tău 4 săptămâni de dezvoltare socio-emoțională cu programe atractive care abordează probleme specifice acestei generații.


Programele de dezvoltare a competențelor socio-emoțională de la Școala de vară cu PEPO cuprind întâlniri în care copiii vor avea posibilitatea să își dezvolte următoarele abilități:

  • Să-și gestioneze singuri emoțiile

  • Să-și cultive capacitatea de a depăși singur o situație dificilă emoțional

  • Să rezolve eficient problemele întâlnite

  • Să dezvolte relații cu sens

  • Să devină persoane empatice

  • Să își gestioneze eficient timpul petrecut în fața ecranelor


1. Singuri acasă 1 - 19 - 23 iunie

2. Singuri acasă 2 - 24 - 28 iunie


Uneori vara pare a fi ideală dacă plecăm undeva la mare, la munte sau la bunici. Totuși realitatea este că sunt zile întregi care le vom petrece acasă, iar pentru unii copii mai măricei provocarea este să rămână singuri acasă câteva ore sau împreună cu un frățior sau surioară. Primul gând care ne vine la această variantă este: PLICTISITOR!


Plictiseala nu apare și nu este fenomenul care apare atunci când copilul spune că ”m-am plictisit” ci mai degrabă poate fi asociată cu o insuficientă stimulare a creierului, cu insuficientă mobilizare. Asta pentru că de fapt creierul nostru nu este obișnuit să funcționeze în gol.


Din păcate tehnologia, jocurile pe telefon, desenele animate au ajuns să fie singura sursă de stimulare, dar potrivit specialiștilor în materie de dezvoltare umană, acestea nu oferă ”hrana eficientă” pentru dezvoltarea cognitivă, dimpotrivă conduc la atrofierea zonelor cerebrale și nici nu rezolvă problema plictiselii. Ca și părinți cădem în capcana celeilalte fețe a plictiselii – suprastimularea senzorială, care este la fel de dăunătoare ca și substimularea. Suprastimularea înseamnă prea mulți stimuli și prea variați pentru capacitatea de procesare a creierului copilului într-un interval de timp mult prea scurt. Vorbim de programe super încărcate, vacanțe de toate felurile în jurul lumii, locuri exotice, 2-3 limbi străine, 2-3 sporturi, cluburi, multă muzică, multe videoclipuri ....și până să ajungă la școală, mult citit, multă expunere la diferite surse – toate bune, toate sănătoase, toate frumoase, dar prea multe. Suprastimularea senzorială determină creierul să se închidă și copilul începe să refuze lucruri, învață să se disocieze, să nu mai fie prezent în ceea ce i se întâmplă, ci mai degrabă să se retragă și să se orienteze pe interior. Când e prea mult, deși nu există senzori pentru durere, totuși creierul se comportă ca și cum l-ar durea (prea mult sunet, prea multă lumină, prea multă mișcare video, prea multă culoare, prea variate imaginile – prea multe surse deodată). Pe de o parte sunt curioși, însă foarte agitați.


Zilele de ”singur acasă” pot fi o bună ocazie de a ne echilibra programul, de a ne liniști, de a explora simplitatea vieții cu resursele ce fac parte din existența noastră zilnică, dar care pot fi la fel de hrănitoare atât pentru dezvoltarea cognitivă, cât și pentru cea emoțională. A ști ce să faci cu tine, când îți lipsește multitudinea senzorială ține de acceptarea contextului în care trăiești și de adaptarea la ceea ce noi numim greșit de prea multe ori ca fiind ”banal”.

Ce vom face la școala de vară ”Singuri acasă”? Vom învăța dacă plictiseala poate fi NEPLICTISITOARE.


3. Prizonier de bunăvoie - Copilăria în ERA DIGITALĂ - 3 - 7 iulie

* detalii în curând *


4. Explorator în jungla emoțiilor mele – 10 - 14 iulie 2023


Exploratorii cercetează locuri în care n-au mai fost niciodată. Uneori ei au nevoie de timp ca să facă descoperiri. Poate că nu înțeleg întotdeauna hărțile pe care le au cu ei. Poate că o iau în direcții greșite. Uneori trebuie s-o ia de la capăt cu expediția lor! Dacă exploratorii n-ar putea să-și accepte greșelile și să meargă mai departe, n-ar mai face nici o descoperire!


Ce ziceți de o călătorie în jungla emoțiilor noastre? O junglă în care egoismul, neacceptarea, nemulțumirea și frustrarea sunt mai periculoase și mai puțin atractive pentru a le explora. Aceste „gângănii” se pricep de minune să se camufleze, dar când știi ce anume cauți este mai ușor să le descoperi și să te descoperi.


Te așteptăm alături de noi în expediția spre Valea Răbdării, a Sincerității, a Acceptării, a Recunoștinței și a Generozității.


Devino și tu explorator în jungla emoțiilor.



Program: de luni până vineri de la 9 la 13. Taxa pentru fiecare program (săptămână) este de 450 lei / săptămână - CEI CARE SE ÎNSCRIU PÂNĂ LA DATA DE 5 IUNIE vor beneficia de o reducere de 50 lei (taxa / program - 400 lei).


Programele se adresează copiilor cu vârsta cuprinsă între 4-6 ani (preșcolari) și 7-10 ani (școlari mici).

Detalii și înscrieri la 0753 580 349 sau 0745 590 390 sau completează formularul de aici:


 
 
 

Comentários


© 2022 by Cecilia Coita

  • Scoala lui PEPO
  • Instagram
bottom of page